Fr | Nl

Snelkoppelingen


Nieuwsbrief


WWF Rangerclub


De bossen van Borneo

Een natuurlijke schatkist

Jammer genoeg is er slechts een plaats over in Zuidoost-Azië waar het tropische regenwoud nog op een grote schaal beschermd kan worden: het Hart van Borneo. Dit regenwoud bevindt zich op het eiland Borneo, gelegen tussen de eilanden van Maleisië, Sumatra en Indonesië. Het eiland is onderverdeeld tussen drie landen: Brunei, Indonesië en Maleisië.

Het regenwoud van Borneo bevat een van de meest biologisch diverse ecosystemen op aarde. Men kan er verschillende bedreigde diersoorten vinden: de orang-oetan, de Borneodwergolifant, de nevelpanter, de Sumatraanse neushoorn…en nog vele andere dier- en plantensoorten. En er zijn nog tal van soorten die nog niet ontdekt werden.

Tussen 1994 en 2007 werden meer dan 400 nieuwe soorten ontdekt in het regenwoud van Borneo. Sinds 2007 werden al 124 nieuwe soorten ontdekt, waaronder ’s werelds langste insect, een kikker zonder longen, een slang met vlammentekeningen op zijn huid, een ninjaslak die liefdespijlen naar zijn partner schiet… In een enkele plankwortelboom in Borneo kunnen wel 1000 soorten insecten gevonden worden.

De bossen in het Hart van Borneo zijn dus wel echt een natuurlijke schatkist. Maar de waardevolle natuur van Borneo wordt bedreigd door ontbossing, landbouw, mijnbouw en de jacht. Wij werken samen met de overheden en de lokale bevolking om een oplossing te vinden die niet alleen de natuur helpt maar ook voordelig is voor de bevolking.

Waarom zijn de bossen van Borneo zo belangrijk?

De bossen van Borneo zijn gekend voor hun prachtige natuur en unieke biodiversiteit. Maar er zijn ook nog andere belangrijke elementen waar we rekening mee moeten houden als we deze regio willen beschermen.

In ongeveer de helft van de regio rond het Hart van Borneo en de bufferzones rond het gebied wordt in concessies hout gekapt. Het bos dat zich in deze concessies bevindt, kan gekapt worden en dit zorgt voor de tewerkstelling van de bevolking en inkomsten voor de overheden. Maar deze voordelen zijn enkel van belang als er aan duurzaam bosbeheer gedaan wordt, en de bossen niet beschadigd worden door de houtkap.

Bovendien wordt er ook hout gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. Ook deze plantages kunnen zorgen voor tewerkstelling en inkomsten. De palmolieplantages in Maleisië en Indonesië voorzien een groot deel van de wereld van palmolie en zijn dus van groot belang voor de economie van de landen. Maar er moet gezorgd worden dat de plantages de natuur niet schaden.

Ook de waterlopen hebben er belang bij dat de bossen van Borneo goed beheerd worden. Als het bos duurzaam beheerd wordt, zorgt het voor schoon drinkwater voor de bevolking. 14 van de 20 grote rivieren in Borneo hebben een bron in het Hart van Borneo. Bovendien kan ontbossing zorgen voor overstromingen en erosie, wat voor enorme schade kan zorgen, zowel voor de natuur als voor de mens.

Als de bossen van Borneo onverstoord blijven, doen er zich normaal gezien geen bosbranden voor. Maar de mens maakt de bossen toegankelijk, ze drogen uit en zo vergroot de kans op bosbranden. Als de bossen goed beheerd worden, kunnen de ergste gevolgen van branden vermeden worden.

De nieuwsbrief

Meld je aan om het laatste nieuws over WWF België te ontvangen

Directe toegang

Ik steun WWF

Door lid te worden ondersteunt u de projecten van WWF-België.
Word lid