Fr | Nl

Snelkoppelingen


Nieuwsbrief


WWF Rangerclub


De Mekongregio

De Mekongrivier verbindt 6 landen over 4800 km: Cambodia, Laos, Myanmar, Thailand, Vietnam en de zuidelijke provincie Yunnan, in China. De Mekong vindt zijn oorsprong in het Chinese Tibetaanse hoogland en stroomt naar de Mekongdelta in het zuiden van Vietnam, waar het water uiteindelijk terechtkomt in de Zuid-Chinese Zee. Hier vinden we enkele van de meest biologisch diverse gebieden op onze planeet.

De Mekongrivier is centraal gelegen en is 4 800 km lang.

In de Mekongregio bestaat er een erg sterke link tussen mens en het ecosysteem. 25% van alle gevangen zoetwatervissen zijn afkomstig uit het Mekongbekken. De inkomsten en voedselvoorraad van 60 miljoen mensen in het Mekonggebied zijn afhankelijk van deze rivier. 

Land van de biodiversiteit

Ons programma in het Mekonggebied legt de focus op vier verschillende ecoregio’s:

  • De droogbossen
  • De Annamese bergketen
  • De Kayah Karen Tenasserim regio
  • De Mekongrivier

Het grootste aaneengesloten stuk tropisch bossen op het vasteland van Zuidoost-Azië bestaat uit droogbossen, verspreid over plateaus en rivierbekkens. Vroeger waren Cambodia, Laos, Vietnam en Thailand bedekt met bossen. Vandaag verkeren de bossen in Cambodia en Laos in een relatief goede gezondheid, in vergelijking met de bossen van Thailand en Vietnam. In Cambodia, bijvoorbeeld, zijn zij een vluchtoord voor olifanten, banteng, luipaarden, de Indochinese tijger en de witschouderibis. 

De Annamese bergketen loopt langs de grens tussen Laos en Vietnam. Het bevindt zich tussen twee verschillende biogeografische zones: het gematigde Noorden en het tropische Zuiden. Deze regio heeft het grootste ratio endemische soorten in de wereld. In deze bossen werd de Saola, een hertensoort, ontdekt in 1992. Dit was slechts het begin van een lange reeks nieuwe soorten die ontdekt werden. 

De Kayah Karen Tenasserim regio is gelegen op de grens tussen Thailand en Myanmar. Deze ecoregio van 18 000 km² is een van de belangrijkste biodiversiteitgebieden in Zuidoost-Azië, waar tijgers en olifanten leven. 

De Mekongrivier ecoregio omvat het bekken van de Mekong, wat alle landen in de Mekongregio inhoudt (Cambodia, Laos, Myanmar, Thailand, Vietnam en Zuid-China). Het bekken vormt een thuis voor meer dan 60 miljoen mensen die afhankelijk zijn van de Mekong visvangst. In de Mekong vidnen we Irrawaddydolfijnen, de Mekong reuzenmeerval en een diversiteit aan vissen die enkel in de Amazone nog indrukwekkender is. 

De nieuwsbrief

Meld je aan om het laatste nieuws over WWF België te ontvangen

Directe toegang

Ik steun WWF

Door lid te worden ondersteunt u de projecten van WWF-België.
Word lid