7 dingen die je nog niet wist over de neushoorn

7 dingen die je nog niet wist over de neushoorn

Op 22 september vieren we de Werelddag van de neushoorn. Deze gepantserde reus met het buitengewone uiterlijk dat recht uit de prehistorie lijkt te komen, is al miljoenen jaren (!) aanwezig op aarde. (Her)ontdek deze soort aan de hand van zeven verrassende feiten.

1. Er bestaan wereldwijd vijf neushoornsoorten

Maar dat hadden er nog maar 3 kunnen zijn als er de voorbije decennia niet ernstig was gewerkt aan hun behoud! Aan het begin van de 20ste eeuw leefden er nog maar een klein honderdtal witte en Indische neushoorns. Vandaag gaat het net met deze twee soorten het best van de vijf.

2. Ze zijn gigantisch

Sumatraanse neushoorns zijn het kleinst, maar kunnen toch nog meer dan een halve ton (600 kg) wegen. Dat is evenveel als een gemiddelde koe. Witte neushoorns zijn het grootst en kunnen tot 3 500 kg wegen! Een indrukwekkende massa als je weet dat deze dieren uitsluitend herbivoor zijn.

3. Ze zijn nocht wit, nocht zwart

Laat je niet misleiden door de namen van de zwarte en witte neushoorn, want beide zijn in feite grijs. De witte neushoorn zou zijn naam te danken hebben aan het Afrikaanse woord ‘wyd’, wat ‘breed’ betekent en verwijst naar zijn brede en rechthoekige lip (zwarte neushoorns hebben daarentegen een puntige bovenlip). De eerste Engelse ontdekkingsreizigers verwarden dit Afrikaanse woord met het Engelse ‘white’. Ze noemden deze soort daarom de ‘witte neushoorn’ en de andere de ‘zwarte neushoorn’ om ze van elkaar te onderscheiden.

4. Hun hoorn bestaat uit dezelfde stof als ons haar

De Chinese geneeskunde beschouwt de hoorn van de neushoorn als een wonderlijk afrodisiacum. In werkelijkheid bestaat hij gewoon uit keratine, hetzelfde eiwit dat de basis vormt van ons haar en onze nagels. Net als die twee laatste blijven de hoorns van de neushoorns trouwens levenslang groeien. De hoorn van de witte neushoorn kan tot 6 cm per jaar groeien. Het record van de langste hoorn bedraagt maar liefst anderhalve meter!

5. Ze zien erg slecht

Neushoorns kunnen een stilstaande persoon op 30 meter afstand niet zien. Ze vertrouwen voornamelijk op hun krachtige reukzin om gevaar te spotten.

6. Ze houden van modderbaden

Neushoorns rollen vaak in modderpoelen. Zo hullen ze zich in een ‘moddermantel’. Die zorgt er niet alleen voor dat ze het niet te warm krijgen, maar geeft ook insecten en parasieten geen kans. Aziatische neushoorns zijn trouwens uitstekende zwemmers. Hun Afrikaanse soortgenoten beperken zich dan weer eerder tot badderen in de modder om zich te verfrissen.

7. Neushoorns zijn bedreigd

Drie van de vijf neushoorns zijn in kritiek gevaar voor uitsterven: de zwarte neushoorn, de Sumatraanse neushoorn en de Javaanse neushoorn. De voornaamste bedreigingen voor deze soorten zijn stroperij voor hun hoorns en het verlies aan leefgebied.

Wat WWF-België doet om de neushoorns te beschermen

De neushoorn is een van de iconische diersoorten van WWF, dat zich sinds zijn oprichting inzet voor het behoud van deze diersoort. WWF-België steunt met name de bescherming van de zwarte neushoorn in Malawi, in samenwerking met onze partner African Parcs in het Majete Wildlife Reservaat en het Liwonde Nationaal Park. Op internationaal vlak werken we samen met de ngo TRAFFIC om de handel in wilde dieren te bestrijden.

Wil je al ons nieuws op de voet volgen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!