Belgen willen duurzamer eten, maar weten niet altijd hoe

Belgen willen duurzamer eten, maar weten niet altijd hoe

WWF voerde een enquête uit onder 11.000 Europeanen, waaronder duizend Belgen. Deze laat zien dat we duurzamer willen eten, zonder echter altijd duidelijk te weten wat echt een negatieve impact heeft op het milieu. Gelukkig presenteert het Eat4Change-project van WWF heel wat eenvoudige tips om je voedingspatroon te verduurzamen.

Onze voedselkeuzes hebben een zeer belangrijke impact op het milieu. De voedselproductie is inderdaad verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de wereld, en dit aandeel zou de komende jaren kunnen verdubbelen. Bovendien gebruiken we 40% van het leefgebied van de planeet voor voedselproductie en is landbouw de belangrijkste oorzaak van het verlies aan biodiversiteit over de hele wereld.

Volgens het onderzoek van het onafhankelijke marktonderzoeksbureau Savanta ComRes in opdracht van WWF, gelooft bijna de helft (47%) van de ondervraagde Belgen dat onze voedselproductie en -consumptie een negatief effect hebben op het milieu. We zijn ons echter niet erg bewust van de invloed van onze persoonlijke voedingskeuzes: slechts een derde (32%) van de ondervraagde Belgen gelooft dat hun eigen voedingspatroon een negatieve impact heeft op het milieu.

Wat is duurzamer eten voor de Belg?

Bijna de helft van de ondervraagde Belgen (46%) vindt de keuze voor seizoensproducten belangrijk in het kader van een duurzamere voedselconsumptie, dit is de eerste zorg die wordt genoemd bij het kopen van voedsel. Vervolgens vindt 42% van de Belgische respondenten het belangrijk om op de juiste hoeveelheden en de houdbaarheidsdatum te letten om voedselverspilling tegen te gaan. Daarna komen de volgende zorgen: kiezen voor lokaal geteelde producten (35%), producten waarvan de verpakking milieuvriendelijk is (32%) en onbewerkte producten (32%).

De keuze om minder dierlijke producten te kopen blijft ver achter bij deze top 5 (16%). Maar op de vraag welke producten de meeste impact hebben op het milieu, noemen respondenten consequent varkensvlees, gevogelte en rundvlees.

Minder dierlijke producten, maar van betere kwaliteit

Volgens de aanbevelingen van het Eat4Change-project moeten vleesproducten niet koste wat kost van je boodschappenlijstje worden gehaald om een duurzaam mandje te hebben. Idealiter zou de consumptie van vleeswaren, gevogelte en vlees teruggebracht moeten worden tot twee keer per week en die van zuivelproducten tot drie keer per week. “Meer plantaardig eten is een van de makkelijkste manieren waarop je als individu kunt helpen om schade aan natuur, klimaat en biodiversiteit tegen te gaan. Een beter evenwicht tussen producten van plantaardige en dierlijke oorsprong in ons voedsel, met minder producten van dierlijke oorsprong maar van betere kwaliteit, brengt grote voordelen met zich mee voor ons milieu en voor het klimaat”, legt Titus Ghyselinck uit, program manager landbouw en voeding bij WWF-België.

Duurzaam eten heeft niet per se invloed op de portemonnee

Uit deze nieuwe WWF-studie blijkt dat minder dan de helft van de Belgen (45%) aangeeft bewust te kiezen voor een duurzamer voedingspatroon dat minder schadelijk is voor het milieu. Dit is een cijfer dat ver onder het Europese gemiddelde ligt (61%). De belangrijkste reden is de prijs: duurzaam voedsel wordt door 36% van de respondenten als duurder beschouwd. Het door WWF opgestelde duurzame mandje laat echter precies het tegenovergestelde zien.

Door meer groenten, fruit, peulvruchten (linzen, kikkererwten, enz.), noten en granen te consumeren, dierlijke producten en zuivelproducten te verminderen en te kiezen voor betere kwaliteit, en het beperken van bewerkte voedingsmiddelen zoals frisdrank, snacks en alcoholische dranken daalt de prijs die je betaalt met 9%. Met het bespaarde geld kan je duurzamere producten van betere kwaliteit kopen.

WIL JE AL ONS NIEUWS OP DE VOET VOLGEN?
SCHRIJF JE DAN IN OP ONZE NIEUWSBRIEF