Bij ons gespot: de wilde kat

Bij ons gespot: de wilde kat

Hij verschilt niet veel van de gewone huiskat, maar de paar verschillen die er zijn, maken de wilde kat zo intrigerend. Het geheimzinnige, elegante roofdier zal je zelden toevallig tegenkomen. Daarom neemt Michel d’Oultremont ons mee om de enige wilde katachtige in België toch te ontmoeten.

Deze tekst word je aangeboden in samenwerking met Michel d’Oultremont – Voortaan helpen we je elke maand een ander dier te observeren in België terwijl je door de natuur wandelt. Aan de hand van de scherpe blik van de jonge Belgische dierenfotograaf Michel d’Oultremont, die meermaals internationaal bekroond werd, laten we jou de ongelooflijke diversiteit en schoonheid bewonderen die ons omringt.

Portrait Michel d'Oultremont
Michel d'Oultremont

Een portret van de wilde kat: een spook in onze bossen

De wilde kat, ook wel de boskat genoemd, is de enige wilde katachtige in België. Of toch bijna. “Eigenlijk heeft de wilde kat die status verloren sinds de verschijning van één lynx. Maar laat ons zeggen dat hij min of meer de enige is”, verduidelijkt natuurfotograaf Michel d’Oultremont. “Er lopen over het algemeen weinig roofdieren rond in ons land. Naast de wolf – en die ene lynx – hebben we enkel de wilde kat. Hij speelt dan ook een belangrijke rol in onze natuur en het is een fantastische ervaring om er eentje tegen te komen.

Waar vind je de wilde kat? Hoewel de populatie het in ons land steeds beter doet, blijft het dier erg zeldzaam. Zeker in Vlaanderen. De wilde kat houdt meer van het zuiden van ons land en leeft dan ook voornamelijk aan het zuidelijke deel van de Samber- en Maasgroef. “Een wilde kat zie je niet zomaar. Het dier is erg discreet en zwerft een beetje als een spook door onze bossen. Zelfs ik zie hem maar vijf à zes keer per jaar. En als ik het jaar afsluit met één of twee mooie foto’s, dan ben ik al zeer tevreden.” 

Wie weet stond je al eens oog in oog met een wilde kat, maar dacht je dat het een gewone huiskat was. Ze kunnen namelijk gemakkelijk verward worden met elkaar. Om zeker te zijn, kan je deze kenmerken proberen te herkennen:

  • De wilde kat is iets groter
  • Hij heeft een geringde en dikkere staart
  • Hij is taupe-grijs van kleur, zonder gestreept te zijn
  • Hij heeft een zwarte lijn over zijn ruggengraat lopen en kan een witte balk op zijn keel hebben.
  • Maak je echt oogcontact? Dan kijk je meestal in een paar heldergroene ogen.

Het is een prachtig dier. Wanneer je ogen kruisen met die van een wilde kat, stromen er allerlei emoties door je heen. Ik vind het enorm aangrijpend.”

Deze kenmerken herkennen, is een oppervlakkige manier om de wilde kat van de huiskat te onderscheiden. Maar echt zeker ben je enkel met een DNA-analyse. “Veel wilde katten zijn niet meer volledig wild. Dit komt door de kruising met huiskatten die ook in het wild rondlopen.”

Gespot in maart: de wilde kat wordt loops

Eerlijk is eerlijk: de kans dat je een eekhoorn of een buizerd tegenkomt tijdens een uitje in het bos, is een heel pak groter dan dat je oog in oog komt te staan met een wilde kat. Het dier is namelijk niet alleen klein, stil en erg schichtig. Het is ook een solitair dier en spookt dus eenzaam en alleen rond in onze bossen. Dat doet hij bovendien ook nog eens voornamelijk ’s nachts. Van dergelijke camouflage en discretie kan zelfs een privédetective alleen maar dromen.

Natuurlijk zijn er enkele trucjes om je kans op het spotten van een wilde kat te vergroten. En maart is de uitgelezen maand om het eens te proberen. Dan start voor de wilde kat een periode van loopsheid. In hun zoektocht naar een partner laten ze zich dus wat meer zien, niet alleen aan een potentiële match, maar ook aan een oplettende voorbijganger. Net als de ontmoeting met een wilde kat duurt de relatie van twee wilde katten niet lang. Ze blijven enkel samen tijdens de paring en gaan vervolgens weer elk hun eigen weg het bos in.

Ook is het slim om het slaapritme van de wilde kat in gedachten te houden. Net als alle katachtigen slaapt de wilde kat enorm veel en dat doet hij op een bijzondere plek. “Wilde katten kunnen tot wel 20 uur per dag slapen. Ze verstoppen zich daarvoor graag in de bomen tot wel drie of vier meter hoog. Vergeet dus niet omhoog te kijken wanneer je nog eens in het bos gaat wandelen. Misschien krijg je wel een slapende wilde kat te zien!”

Last but not least, als je eropuit trekt om een wilde kat te spotten, wees dan zo discreet mogelijk:
1. Kleed je in neutrale kleuren
2. Wandel tegen de wind in
3. En lees al onze andere tips in dit artikel specifiek over dit onderwerp.

Bescherm de wilde kat

Hoe graag we ze ook zien… onze huiskatten vormen een ernstige dreiging voor de wilde kat. Zoals we eerder al aanhaalden, zijn er nog weinig wilde katten volledig wild. Dit komt door de kruising met onze geliefde huiskat, wat op termijn zou kunnen leiden tot het uitsterven van de soort.

“Huiskatten vormen een groot gevaar voor onze natuur. Ze kunnen overal geraken en doden ontelbaar veel vogels en knaagdieren op hun pad. Daarbovenop verzwakken ze ook nog eens de wilde kattensoort. De enige manier om de wilde kat te helpen, is door onze katten de toegang tot de vrije natuur voor een groot stuk te ontzeggen. Maar castratie is natuurlijk ook een heel goede optie!”   

De foto van de wilde kat: een ontmoeting met een onbekend wezen

De wilde kat is zeer angstig, maar ook minstens even nieuwsgierig. Die dag had ik me goed gecamoufleerd en toch had hij maar al te goed door dat er een levend wezen onder de stapel camouflage zat. Gelukkig was ik onherkenbaar genoeg om niet als mens of bedreiging aanzien te worden. Nieuwsgierig benaderde hij me heel zachtjes, tot hij nog maar drie meter van mij verwijderd was!”

Leer hoe WWF de wilde kat
in België beschermt

MICHEL D'OULTREMONT, DIERENFOTOGRAAF
DE WAALS-BRABANTSE DIERENFOTOGRAAF MICHEL D’OULTREMONT HEEFT EEN ZWAK VOOR WILDE DIEREN. AL VAN KLEINSAF AAN MAAKT HIJ FOTO’S VAN WILDE DIEREN, ZONDER ZE BIJ TE WERKEN. ZIJN WERK IS VERSCHENEN IN DE MEEST PRESTIGIEUZE DIERENMAGAZINES EN WERD INTERNATIONAAL BEKROOND MET ONDER MEER DE ‘RISING STAR AWARD’ VAN DE WILDLIFE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR AWARDS, DIE HIJ TWEEMAAL IN DE WACHT WIST TE SLEPEN. VOORTAAN WERKT HIJ SAMEN MET WWF OM DE STERREN VAN ONS WILDLEVEN TE ONTDEKKEN EN OM IEDEREEN AAN TE MOEDIGEN DEZE KWETSBARE EN PRACHTIGE NATUUR TE BESCHERMEN DIE ONS OMRINGT.

Wil je op de hoogte blijven van onze acties ?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief