Mauritius: de olieramp zal op lange termijn gevolgen hebben voor de natuur

Mauritius: de olieramp zal op lange termijn gevolgen hebben voor de natuur

WWF is diep bedroefd over de olieramp die de Japanse tanker, MV Wakashio, voor de kust van Mauritius heeft veroorzaakt. Dit tragisch ongeval zal op lange termijn dramatische gevolgen hebben voor het ecosysteem en de gemeenschappen en bedrijven die hiervan afhankelijk zijn.  

 

De olieramp bedreigt ‘Ile aux Aigrettes’, een natuurreservaat van 27 hectare gelegen in de baai van Mahébourg, en het ‘Blue Bay Marine Park’, een Ramsar-gebied dat bekend staat om zijn uitzonderlijke diversiteit aan koralen. Het gebied is een complexe habitat met koraalriffen, mangroven, zeegrasvelden, lagunes, estuaria en stranden ten zuidoosten van Pointe d'Esny.

WWF is solidair met de bevolking van Mauritius en werkt aan het indammen van de olieramp en het herstellen van de beschadigde ecosystemen. Dit incident benadrukt het cruciale verband tussen de gezondheid van het leven in de zee, de kust en van mensen. Het laat ook het belang zien van een effectief rampenplan om dergelijke ongelukken in de toekomst te helpen voorkomen.

Dit is niet het eerste incident in de regio 

Jammer genoeg is deze olieramp geen uitzondering. Recent zijn er nog ongelukken gebeurd in het zuidwesten van de Indische Oceaan. In 2009 is in augustus in het zuiden van Madagaskar een vrachtschip met fosfaat gezonken. Het jaar daarvoor zijn verschillende dolfijnen overleden in het noordwesten van Madagascar als gevolg van het gebruik van sonars door de oliemaatschappij ExxonMobil.

Volgens het WWF-rapport "Reviving the Western Indian Ocean Economy" dat in 2017 werd gepubliceerd, heeft de blauwe economie van Mauritius een waarde die overeenkomt met 12,6 miljoen dollar per jaar. De totale activa in de westelijke Indische Oceaan, bestaande uit zowel "primaire activa" (visserij, mangroven, koraalriffen, zeegrasvelden) als "secundaire activa" (productieve kusten en koolstofabsorptie), bedraagt ten minste 333,8 miljard USD. Deze economische troeven, evenals het culturele en natuurlijk erfgoed, worden bedreigd door de ontwikkeling van de mijnbouw en de olie- en gaswinning in de hele regio van de Zuidwestelijke Indische Oceaan.

Ratsifandrihamanana, directeur van WWF-Madagascar: "Deze olieramp vormt een ernstige bedreiging voor belangrijke ecologische middelen zoals koraalriffen, vissen en andere kust- en zeedieren aan de zuidoostkust van Mauritius. Dit heeft verschrikkelijke gevolgen voor de 2300 vissers en de 1,5% van het BBP van Mauritius dat afkomstig is van de visserijsector. WWF roept op tot regionale samenwerking om deze olievervuiling op te ruimen. Ook raad ze de regering van Mauritius aan om krachtige maatregelen te nemen om een vergoeding te verkrijgen om de getroffen ecosystemen te herstellen."