Nieuws over de wolf in ons land

Nieuws over de wolf in ons land

In april 2022 beviel wolf Noëlla in Vlaanderen van een nieuw nest wolven. Deze jongen hebben de populatie in België versterkt. Sindsdien is er weer veel veranderd. Hoeveel wolvenroedels leven er in België? Hoe doen ze het? En wat is de toekomst van dit iconische dier, dat na een eeuw afwezigheid is teruggekeerd? We maken de balans op!

Na een afwezigheid van 100 jaar zijn er sinds 2017 weer wolven in België. Hun aanwezigheid is echter niet onopgemerkt gebleven. 

Toen de wolf vijf jaar geleden arriveerde, vroeg iedereen zich af of hij zou blijven. Sindsdien lijkt het antwoord ‘ja’ te zijn.  

Loup wolf

Zowel in Wallonië als in Vlaanderen werden er koppels gevormd. Eerst Naya en Augustus, dan Noëlla en Augustus en later Akéla en Maxima... deze wolvenkoppels verschijnen sindsdien regelmatig in de krantenkoppen. 

En de laatste primeur: Er is in november 2022 een nieuw wolvenkoppel gespot in de Hoge Venen!

Waar zijn de wolven in België?

Momenteel telt België één wolvenroedel in Vlaanderen en één in Wallonië. In Wallonië heeft zich ook een mannetjeswolf gevestigd, waarschijnlijk is hij nog steeds op zoek naar een vrouwtje.

In Vlaanderen wordt de roedel geleid door het beroemde koppel Noëlla en August. Vorig jaar hadden ze in Vlaanderen het eerste nest sinds honderd jaar! Van de vier geboren welpen zijn er helaas twee overleden door verkeersongevallen. Voor jonge welpjes is het levensgevaarlijk om zich te verplaatsten in ons land. Hun leefgebied is erg versnipperd en de vele auto's vormen een groot risico.

Maar het afgelopen jaar bracht hoop: in het voorjaar van 2022 was de bolle buik van wolvin Noëlla op de foto's van de valcamera's te zien. Waarschijnlijk is ze eind april bevallen. In het noorden van het land zijn dit jaar negen welpen geboren!

In Wallonië wordt de roedel geleid door het mannetje Akela en het vrouwtje Maxima. Het tweetal verhuisde ongeveer in juni 2018 en december 2020 naar de regio. Beide wolven komen uit een Duits-Poolse stamboom. In 2021 werd hun eerste nest van drie welpen geboren.

In het voorjaar van 2022 beviel Maxima van nog een nest van vijf jongen, die we deze zomer met onze cameraval mochten vastleggen.

In februari 2022 bevestigde het wolvennetwerk van de Waalse overheidsdienst (SPW) de aanwezigheid van een wolf van Italiaans-Alpiene oorsprong. Bijgenaamd de "Bullange wolf", zwierf hij rond in een gebied grenzend aan dat van Akela en Maxima.

Sinds november 2022 zijn er twee wolven gezien in de Hoge Venen. Het mannetje is van Italiaans-Alpiene afkomst; het vrouwtje zou een van de welpen van Maxima en Akela kunnen zijn (hier afgebeeld). Er wordt gewerkt aan analyses om deze theorie te bevestigen. We houden je op de hoogte!

Zijn er te veel wolven in België?

Een roedel bestaat uit een koppel en hun pasgeboren jongen, alsook de jongen van het voorgaande jaar. In totaal zijn dat maximaal tien wolven. Deze roedel heeft een groot territorium nodig - ongeveer 400 km² - dat ze opeisen en waar geen andere roedel zich kan vestigen.

In België is er niet veel leefgebied dat geschikt is voor de wolf. Daarom wordt geschat dat in de komende jaren maximaal drie tot vier roedels van elk ongeveer tien wolven (afhankelijk van het aantal geboren welpen en het aantal overlevenden) zouden kunnen leven in ons land.

Als het gebied te klein zou worden, zouden de grotere welpen de roedel verlaten om zich elders te vestigen - soms duizenden kilometers ver weg. Een overpopulatie van wolven in België is dan ook ondenkbaar.

De terugkeer van de wolf, positief of negatief?

Na 100 jaar afwezigheid is de terugkeer van de wolf in België uitstekend nieuws voor de biodiversiteit van ons land. Samenleven met mensen blijft echter een uitdaging.

Er zijn ook veel vooroordelen die we uit de wereld moeten helpen (ontdek de vijf dingen die je over de wolf moet weten) en er moeten concrete maatregelen komen om het vee te beschermen.

Daarom hebben de autoriteiten, zowel in het zuiden als in het noorden van het land, een plan uitgewerkt. Het doel? Om boeren en veehouders te steunen, om wolven te beschermen, en zo een vreedzame toekomst voor beide partijen te verzekeren. Een taak die door WWF wordt gesteund via het Wolf Fencing Team.

Vee beschermen tegen wolven: word vrijwilliger!

Meer wolven betekent dat er meer behoefte aan voedsel zal zijn. Het is dus belangrijk om het vee goed te beschermen.

Wil jij actief bijdragen aan het mogelijk maken van het samenleven met de wolf? Ben je bereid om wat bij te leren en zie je het zitten om de handen uit de mouwen te steken?

Schrijf je dan in als vrijwilliger voor het Wolf Fencing Team Belgium! Vrijwilligers kunnen actief zijn op verschillende manieren. Zowel voor het runnen van de organisatie als voor de technische ondersteuning van veehouders is hulp meer dan welkom. Laat ons weten hoe jij kan helpen en we contacteren je spoedig terug!

WOLF EXPO: niet te missen!

Met veel trots stelt WWF je de “WOLF Expo” voor, een gratis expo georganiseerd in samenwerking met Natuurpark de Hoge Venen – Eifel. Jong en oud zullen alles te weten komen over dit bijzonder dier, van zijn anatomie tot zijn bedreigingen, zijn ecologisch nut en zijn recente terugkeer in België.

mEER INFO OVER DE WOLF EXPO Wil je op de hoogte blijven van onze acties ?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief