Top 10 successen voor de natuur van WWF-België in 2021

Top 10 successen voor de natuur van WWF-België in 2021

Gesteund door onze 130 000 sympathisanten heeft WWF-België zich ook dit jaar weer volop ingezet voor het behoud van de natuur, zowel aan de hand van onze politieke pleitbezorging als met onze inspanningen op het terrein. Hier volgen de grootste successen waaraan jij hebt bijgedragen met jouw steun in 2021! Uit de grond van ons hart, bedankt! 

95 000 hectare beschermd in het hart van Europa 

Van de 365 000 hectare oerbossen in het ‘Groene hart van Europa’, heeft 95 000 hectare wettelijke bescherming gekregen in 2021, met name dankzij de het beleidswerk van WWF. In totaal is nu 320 000 hectare beschermd, waarvan 190 000 hectare in Bulgarije, 64 000 hectare in Oekraïne, 58 000 hectare in Roemenië en 7000 hectare in Slowakije. Dit gebied herbergt een rijke biodiversiteit met belangrijke populaties van iconische soorten zoals de wolf, lynx, bizon en bruine beer. 

Europa heeft een wet voorgesteld tegen geïmporteerde ontbossing 

In november 2021 heeft de Europese Commissie een wetsvoorstel ingediend tegen geïmporteerde ontbossing. Dit voorstel was de eis van onze Together4Forests-campagne, waarbij bijna 1,2 miljoen burgers opriepen tot een sterke Europese wet die bossen zou beschermen. De tekst heeft enkele zwakke punten, maar toch zijn wij vooral blij met de sterke elementen. Die zouden het in de toekomst mogelijk moeten maken om de Europese consumptie los te koppelen van ontbossing in de rest van de wereld.  

31 berenwelpen gered in Roemenië 

WWF-België ondersteunt al meerdere jaren het unieke weeshuis voor wilde berenwelpen in Roemenië. Dit jaar werden 31 welpjes opgevangen, verzorgd en gevoed. Dat is het hoogste aantal sinds de opening van het centrum, nu 17 jaar geleden! De welpen blijven ongeveer twee jaar in het centrum. Tijdens die twee jaar leren ze stap voor stap overleven in het wild, zodat ze weer vrijgelaten kunnen worden eens ze volwassen zijn. 

Succesvolle herintroductie van wilde honden in Malawi en Zambia 

In de door WWF-België ondersteunde parken in Malawi en Zambia leven niet alleen iconische diersoorten, zoals leeuwen, olifanten en neushoorns. We werken er ook aan het behoud van talloze andere soorten. Dit jaar zijn we met name bijzonder trots op de geslaagde herintroductie van 17 wilde honden.  Het beste bewijs dat deze ambitieuze herintroductie een succes was? Er zijn intussen al acht pups geboren! 

Bijna geen stroperij in Zambia en Malawi 

Er viel bijna geen enkele iconische diersoort – zoals olifanten, leeuwen of neushoorns – ten prooi aan stroperij in de parken die we ondersteunen in Zambia en Malawi. Al deze soorten vertonen er zelfs een populatiegroei. We hebben nochtans veel valstrikken verwijderd: in Malawi hebben de rangers in 2021 alleen al meer dan 5000 vallen onschadelijk gemaakt in de drie parken. In Malawi is het intussen al vier jaar geleden dat er nog een olifant of neushoorn gestroopt werd in het park van Liwonde. Een klinkende overwinning tegen de wereldwijde plaag van illegale handel in wilde dieren.

Nieuwe tijgerin gespot in Thailand 

Onze bewakingscamera's hebben een voorheen onbekende tijgerin waargenomen in Mae Wong National Park, Thailand. Na controle van de beelden door onderzoekers, bleek deze tijgerin geboren te zijn in het nabijgelegen Huai Kha Khaeng natuurreservaat en zich in dit nieuwe gebied te vestigen. De aanwezigheid van dit nieuwe vrouwtje geeft hoop op de geboorte van nieuwe jongen en een toename van de populatie tijgers in het land.  

Duurzame cacao groeit bij Ecuadoriaanse gemeenschappen

Met steun van WWF hebben 100 families uit vier inheemse gemeenschappen in Ecuador in totaal 73 hectare duurzame en lokale cacao geplant. Alleen al de gemeenschap van Zancudo Cocha verkocht 2,5 ton fijne cacao. Daarnaast wordt 15 hectare gerestaureerd door 19 families in de bufferzone van het Cuyabeno-reservaat. 

161 Belgische veestapels beschermd tegen wolvenaanvallen in België 

Het Wolf Fencing Team Belgium, een initiatief dat in samenwerking met WWF-België werd gelanceerd, heeft 161 veehouders en veehoudsters begeleid met advies en technische bijstand om hun omheining doeltreffend af te sluiten voor binnendringende wolven. Dit biedt ons een mooie vooruitblik op een toekomst waarin de wolf zijn plek heeft in België en het vee beschermd blijft. 

22 km oevers hersteld voor otters naast de Semois

Tientallen jaren geleden waren de waterlopen in België zo vervuild dat de otters uit ons land verdwenen waren. Vandaag gaat het beter met de rivieren en zien we de mogelijkheid om binnenkort getuige te zijn van de terugkeer van de otter. Daarom hebben we in de Semoisvallei 22 km oevers en paaigebieden voor vissen – het voedsel van otters – hersteld.  

Meer dan 25 000 handtekeningen voor een veerkrachtigere natuur in België

In september hebben we samen met Natagora en IEW onze petitie ‘No Nature, No Future’ gelanceerd. Naar aanleiding van de rampzalige overstromingen van de voorbije zomer, wilden we de aandacht erop vestigen dat België nood had aan een veerkrachtigere natuur. 25 000 mensen hebben deze vraag gesteund. Deze handtekeningen maken essentieel politiek beleidswerk in België mogelijk, zodat we ecologische, gezondheids- en sociale vooruitgang kunnen eisen.

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN ONZE ACTIES?
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF