Afval & plasticvervuiling

Verminder je afval 

Plasticafval is alomtegenwoordig. Elke seconde wordt tien ton plastic geproduceerd en elk jaar komt niet minder dan acht miljoen ton ervan in de oceanen terecht. Dit plasticafval bedreigt de mariene fauna en komt uiteindelijk op ons bord terecht. Zowel op het vlak van productie, sortering als hergebruik kunnen we eenvoudige stappen zetten om onze ecologische voetafdruk op het vlak van afval en plastic te verkleinen.  

  • Beperk je plasticgebruik: door bepaalde gewoonten te veranderen kunnen we ons plasticafval aanzienlijk terugdringen en echt een verschil maken. De eerste reflex is na te gaan welke plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik je kunt vervangen door alternatieven. Wegwerpplastic maakt immers 40% uit van het plasticafval. Met deze eenvoudige gebaren kun je het verschil maken:

    • Ruil plasticflessen in voor een drinkfles.
    • Vraag op café of op restaurant geen rietje bij je drankje. Als een horecazaak veel reactie krijgt op het gebruik van plastic rietjes, zullen ze waarschijnlijk een alternatief overwegen, zoals rietjes in karton, bamboe of roestvrij staal.
    • Gebruik een herbruikbare tas als je boodschappen doet en zorg dat je er altijd een bijhebt.
    • Neem je eigen potjes mee en geef de voorkeur aan kartonnen verpakkingen en bulkproducten. 
    • Neem je eigen potjes mee als je afhaalmaaltijden bestelt. Of het nu gaat om je ochtendkoffie of je avondmaal, de meeste handelszaken zullen je recipiënt graag vullen. 
    • Gebruik vaste zeep en shampoo of zeep en shampoo in bulk. Er zijn verschillende winkels waar je je eigen herbruikbare fles kunt vullen met afwasmiddel, wasmiddel, douchegel, shampoo enz. 
    • Gebruik alternatieven voor plasticfolie om je voedsel mee af te dekken. Er zijn alternatieven voor huishoudfolie, zoals bijenwikkels (op basis van bijenwas of plantaardige was).
    • Vervang tampons en maandverbanden door een menstruatiecup, menstruatieslip of wasbaar maandverband.

  • Verminder het afval dat je dagelijks produceert: het beste afval is afval dat niet wordt geproduceerd. We kunnen allemaal minder afval produceren en de omvang van onze vuilniszakken beperken. Met deze tips ga je voor ‘zero waste’:

    • Laat je spullen eerst herstellen voor je nieuwe koopt: of het nu om kleding, elektronica of schoenen gaat, laat je items repareren voor je ze in de vuilnisbak gooit en naar de winkel rent om ze te vervangen. Ontdek de Repair Cafés, waar je overal in België voorwerpen kunt laten herstellen: https://repairtogether.be/ 
    • Koop tweedehands: gebruikmaken van de kringloopeconomie en voorwerpen een tweede leven geven werpt vruchten af. Met dit ecologische en duurzame gebaar produceer je minder afval en beperk je het gebruik van hulpbronnen (zoals de grondstoffen en energie die nodig zijn om nieuwe voorwerpen te maken). Koop je kleren, toestellen, meubels enz. dus tweedehands en bevorder zo de sociale economie. Hierna vind je enkele voorbeelden van sites van tweedehandswinkels waar je je inkopen kunt doen:

    • Gebruik zo veel mogelijk herbruikbare voorwerpen en verpakkingen: kies voor producten met zo weinig mogelijk verpakking of producten in bulk, vermijd wegwerpartikelen – doekjes, borden in plastic of karton – en koop liever navullingen of geconcentreerde producten dan het product telkens opnieuw te kopen (navullingen van inktpatronen, schoonmaakproducten enz.) Er zijn heel wat winkels die verpakkingsvrije producten en producten in bulk aanbieden. Hierna vind je een lijst voor heel België: https://www.bewustverbruiken.be/artikel/verpakkingsvrije-winkels-belgië
    • Maak je eigen compost en recycleer je organisch afval: compost is een biologisch proces waarbij organisch afval wordt omgezet in natuurlijke meststoffen. De voordelen? Zo kun je de omvang van je vuilniszakken aanzienlijk verminderen en etensresten en groenafval recycleren. Informeer je over de verschillende compostsoorten en kies de optie die het best bij je past.  
ZIE ALLE GIDSEN VOOR DAGELIJKSE ACTIE