ECOmakala

Ontbossing bestrijden in Virunga National Park

Gorilla’s bedreigd in Virunga National Park

Het Congobekken herbergt een enorm rijke biodiversiteit. Het Virungapark, in de provincie Noord-Kivu, was het eerste nationale park op het Afrikaanse continent. Het park staat wereldwijd bekend om zijn grote diversiteit aan leefgebieden en dieren. Je vindt er de grootste en meest bedreigde populatie berggorilla’s. Naast stroperij worden ze ook bedreigd door habitatvernietiging door ontbossing en degradatie van de wouden.

De gemeenschappen rond het Virungapark halen hun energie voor meer dan 90% uit hout. Zo gebruiken ze brandhout en ‘makala’ (houtskool in de lokale taal) om te voorzien in hun energiebehoeften. Door de aanhoudende gewapende conflicten zijn de plattelandsbewoners massaal naar Goma getrokken, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, op zoek naar veiligheid. Die bevolkingsexplosie zet de natuurlijke bronnen van het park enorm onder druk.

Een ambitieus herbebossingsproject

In 2007 hebben WWF-België en zijn partners een innovatief herbebossingsproject opgezet. Bedoeling is om de natuurlijke hulpbronnen en het leefgebied van de gorilla’s in het Virungapark te beschermen en tegelijkertijd de behoeften van de lokale bevolking te ondersteunen. Het project, dat de naam ECOmakala meekreeg, streeft ernaar om duurzame houtskool of ‘eco-makala’ te produceren rond het park. Duizenden lokale landbouwers hebben sinds 2008 al meer dan 12.000 hectare snelgroeiende bomen geplant in de omgeving van het park. Dat gemeenschappelijke herbebossingsproject biedt een duurzaam en legaal alternatief voor houtskool uit het park en ondersteunt tegelijk de socio-economische ontwikkeling.

Energie-efficiënte houtskoolkachels

In het kader van dit project steunt WWF ook lokale vrouwenverenigingen bij de productie en verkoop van houtskoolkacheltjes die tot 50% minder houtskool verbruiken dan traditionele kachels. In 2016 hebben deze activiteiten geleid tot de oprichting van ‘Goma Stove’, een lokaal bedrijf dat energie-efficiënte houtskoolkacheltjes produceert. Het bedrijf maakt de kacheltjes ondertussen op semi-industriële schaal, waardoor meer mensen er gebruik van kunnen maken en de illegale houtkap in het Virungapark teruggedrongen wordt.

Diversificatie van de inkomsten met boslandbouw en bijenteelt

Naast het uitbouwen van een duurzame houtskoolproductie zet WWF ook in op de diversificatie van de inkomsten van de lokale gemeenschappen, met name via boslandbouw. Bomen planten op landbouwpercelen is niet alleen positief voor de vruchtbaarheid van de bodem en de watervoorraden, maar beschermt ook beter tegen de klimaatverandering. Het project richt zich geleidelijk aan ook op honingproductie. De productie van duurzame houtskool gecombineerd met boslandbouw en bijenteelt genereren op termijn nieuwe inkomsten voor de landbouwers, wat zal bijdragen aan de bescherming van de wouden.

naam van het project

ECOmakala

Regio

Congobekken

Duur

Start project: 01.2017
Huidige fase: 01.2022 - 12.2026

Budget huidige fase

€ 3.273.516

Partners

WWF-DRC

FINANCIËLE STEUN

Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD), Wallonie-Bruxelles International (WBI), Agence Wallonne de l’Air et du Climat (AWAC), giften aan WWF-België

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Management response - 'Protection des communautés, peuples indigènes et leurs forêts tropicales' (2022)

Final evaluation of the DGD funded programme 'Protection des communautés, peuples indigènes et leurs forêts tropicales' (Mei 2022)

Réponse managériale - « Evaluation des impacts d'une décennie d'efforts déployés par le WWF pour réduire la déforestation dans et autour du parc national des Virunga (2007-2017) » (FR)

Évaluation de l'impact d'une décennie d'efforts visant à réduire la déforestation dans et autour du parc national des Virunga, province du Nord-Kivu, RDC (FR)

Ons doel

De strijd aanbinden tegen ontbossing en de degradatie van het leefgebied van de berggorilla door duurzame socio-economische ontwikkeling te ondersteunen. Door samen met de lokale gemeenschappen boomplantages aan te leggen, wil WWF een duurzaam en legaal alternatief bieden voor illegale houtskool uit Virunga National Park.

Bedreigingen die dit project het hoofd moet bieden

ONTBOSSING

Illegale ontbossing om houtskool te produceren bedreigt de biodiversiteit van Virunga National Park en draagt bij aan het jaarlijks verdwijnen van 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos.

meer info

ONTBOSSING

{ "animals": [ {"jaguar": false}, {"lynx": false}, {"brown_bear": false}, {"dolphin": false}, {"elephant": false}, {"tiger": false}, {"forest_cat": false}, {"otter": false}, {"wolf": false}, {"rhinoceros": false}, {"lion": false}, {"bonobo": false}, {"gorilla": true}, {"tetra_lyre": false} ], "urls": [ {"jaguar": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-jaguar"}, {"lynx": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-lynx"}, {"brown_bear": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-bruine-beer"}, {"dolphin": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-dolfijn"}, {"elephant": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-olifant"}, {"tiger": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-tijger"}, {"forest_cat": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-wilde-kat"}, {"otter": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-europese-otter"}, {"wolf": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-wolf"}, {"rhinoceros": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-neushoorn"}, {"lion": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-leeuw"}, {"bonobo": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-bonobo"}, {"gorilla": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-gorilla"}, {"tetra_lyre": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-korhoen"} ] }

 

Onze andere projecten:

Een volwassen bonobo zittend op een boomtak in het bos

Mai-Ndombe

Het leefgebied van de bonobo beschermen en het regenwoud in het Congobekken herstellen door in te zetten op duurzaam beheer van gemeenschapsbossen en ecotoerisme.

Hier wil ik meer over weten
Gorille de Montagne Berggorilla

Berggorilla's beschermen

WWF werkt samen met IGCP en lokale gemeenschappen om gorilla’s te beschermen door stroperij te bestrijden, gezondheidsrisico’s op te volgen en ecotoerisme te ondersteunen.

Hier wil ik meer over weten