De Rosszee, het grootste marinereservaat ter wereld

De Rosszee, het grootste marinereservaat ter wereld

De vooruitgang die we samen hebben geboekt

De Rosszee bij Antarctica is een van de meest ongerepte wilde gebieden ter wereld – en we zijn vastbesloten om dat zo te houden.

Na vele jaren werk van WWF en talloze andere organisaties, hebben regeringen in 2016 aanvaard om het grootste plan tot nog toe voor de bescherming van de oceaan uit te voeren in het zuidelijk deel van de Stille Oceaan. Een gebied van meer dan 1,5 miljoen km² voor de kust van Antarctica – ter grootte van Frankrijk, Duitsland en Spanje samen – werd aangeduid als natuurbehoudsgebied. Meer dan 70% van dit gebied is volledig beschermd, de rest is gereserveerd voor strikt gecontroleerde onderzoeksvisserij.

Het water en het zee-ijs van de Rosszee wemelen van leven. Het voedselrijke water produceert enorme hoeveelheden krill en plankton, die talloze vissen, zeevogels, zeehonden en walvissen – in totaal zowat 16 000 soorten! – voeden. In dit gebied komen een derde van alle adeliepinguïns, een kwart van alle keizerspinguïns, een derde van alle Antarctische stormvogels en meer dan de helft van alle Weddellzeehonden van het zuidelijk deel van de Stille Oceaan voor.

De bescherming van de Rosszee is een historische verwezenlijking. Ze vereiste het akkoord van 24 landen en van de Europese Unie. Dit toont aan dat landen zich kunnen verenigen om de oceaan – waar we allemaal afhankelijk van zijn – te beschermen.

De uitdagingen die we nog moeten aangaan

Het Rosszee-marinereservaat is uitgestrekt, maar is slecht een klein deel van de oceaan die onze planeet bedekt.

Ondanks een sterke toename van de beschermde zeegebieden in de voorbije jaren, is slechts 8% van de oceaan officieel beschermd. Slechts een klein deel ervan wordt goed beheerd. Schadelijke activiteiten blijven toegestaan in talloze beschermde gebieden.

We willen dat tegen 2030 30% van land en zee afdoend beschermd wordt. De bescherming en het herstel van cruciale leefgebieden vormt een doeltreffend middel om waardevolle wilde soorten te behouden, om de visserij te ondersteunen, en om ons te beschermen tegen de klimaatverandering.

Dit komt de bevolking ten goede, want als de visvangst in bepaalde beschermde gebieden stopt, verhoogt de vangst in naburige wateren doordat de populaties aangroeien. Bovendien profiteert ook het kusttoerisme van propere en gezonde zeeën.

Welgekozen gebieden beschermen en effectief beheren, resulteert in een drievoudig voordeel: het vergroten van de duurzame ontwikkelingsmogelijkheden van kustgemeenschappen, het verminderen van de schadelijke gevolgen van de klimaatcrisis, en het versterken van de veerkracht van de natuurlijke systemen van de oceaan.

Wereldwijd werken we samen met overheden, wetenschappers, de industrie en lokale gemeenschappen om de te beschermen gebieden te identificeren, en om ervoor te zorgen dat ze beheerd worden op een manier die goed is voor de natuur en ook voor de mens.

Samen kunnen we het verschil maken

1,5 miljoen km²
De grootte van de grootste marinereservaat ter wereld
16 000
16 000 verschillende soorten leven in de Rosszee
8%
Slechts 8% van de oceaan is officieel beschermd