
Lion
Familie
Katachtigen
Wetenschappelijke naam
Panthera leo
Populatie
Ongeveer 23 000
Dieet
Carnivoor
Voortplanting
Een nest van drie tot vier jongen ongeveer elke twee jaar.
Habitat
Savannes, steppes, open bossen, woestijnen (niet in dichte wouden)

Grootte en gewicht
200 tot 250 cm (zonder de staart die tot een meter lang kan zijn) / 126 tot 190 kg

Gebied
Sub-Sahara-Afrika, Gir-woud in India
Status
Kwetsbaar
Adopteer een leeuw!
Door symbolisch een dier te adopteren geef je ons concrete en duurzame middelen om te werken aan het behoud van de soort en aan de bescherming van hun habitat.
Bedreigingen voor de leeuw
De leeuw is in gevaar. Hun oorspronkelijke leefgebied verdwijnt, er zijn minder prooien en het dier is nog altijd het slachtoffer van jacht en stroperij.
MENS-DIERCONFLICTEN
Als hun territorium kleiner wordt, dan komen leeuwen steeds dichter bij menselijke voorzieningen. Soms worden ze gedood omdat ze mensen bang maken of omdat ze te dicht komen in de buurt van vee. Ze kunnen ook sterven na het eten van vergiftigde karkassen die zijn achtergelaten om de roofdieren te elimineren.
Ontdek meer over deze bedreigingMENS-DIERCONFLICTEN
VERNIETIGING VAN LEEFGEBIEDEN
De landbouw wordt steeds intensiever en heeft meer plaats nodig om te voldoen aan de behoeften van de groeiende lokale bevolking. Daardoor worden de leefgebieden van de leeuw vernietigd of raken ze versnipperd. Maatregelen zijn nodig om te zorgen dat mens en dier harmonieus kunnen samenleven.
Ontdek meer over deze bedreigingVERNIETIGING VAN LEEFGEBIEDEN
STROPERIJ
De leeuw is één van de meest gegeerde jachttrofeeën van Afrika. De jacht is gereglementeerd, maar helaas zijn er nog altijd veel wantoestanden. Leeuwen zijn ook gewild op de zwarte markt omwille van hun botten en andere lichaamsdelen. Volgens de Chinese traditionele geneeskunde hebben die een helende werking.
Ontdek meer over deze bedreigingSTROPERIJ
GEBREK AAN PROOIEN
De zebra’s, gazelles en buffels, de favoriete prooien van de leeuw, verdwijnen geleidelijk naarmate hun leefgebied vernietigd wordt. Deze soorten worden trouwens ook door de mens bejaagd omwille van het vlees. En dus hebben leeuwen niet meer genoeg voedsel en vallen ze soms vee aan. Daardoor wordt het conflict tussen mens en dier aangewakkerd.
GEBREK AAN PROOIEN
Het engagement van WWF-België
In Afrika levert WWF-België financiële steun aan acties om de leeuw en hun habitat in Zambia en Malawi te beschermen.

Stroperij stoppen
WWF werkt samen met de internationale ngo TRAFFIC, die zich inzet tegen de handel in wilde soorten op lokaal, regionaal en internationaal niveau. In Zambia en Malawi ondersteunt WWF ook patrouilles van de ngo African Parks die opgezet zijn om de stroperij tegen te gaan en valstrikken te verwijderen die stropers uitzetten.

Wetenschappelijk onderzoek
Voor het behoud van de leeuw is het belangrijk om de populatie, de migraties en hun habitat te onderzoeken. In het Liuwa National Park in Zambia kunnen we dankzij halsbanden met satellietverbinding de verplaatsingen van de leeuwen begrijpen en de habitats in kaart brengen die prioritair beschermd moeten worden.

Minder conflict tussen mens en dier
WWF zet zich in voor het behoud van de leeuw en voor een goed samenleven met de mens. Daarvoor werken we nauw samen met de lokale bevolking. In het Liuwa National Park bijvoorbeeld is een beheerplan voor roofdieren uitgewerkt samen met de lokale bevolking om conflicten te voorkomen en het vee te beschermen.

Herintroductie van dieren
Samen met onze partner African Parks geven we diersoorten een nieuwe kans door ze opnieuw te introduceren in gebieden waar ze verdwenen zijn.

Hoe kan ik het verschil maken?
Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!