Bushmeat, een plaag voor de biodiversiteit

Bushmeat, een plaag voor de biodiversiteit

Volgens een schatting van organisator FOD Volksgezondheid zou elk jaar 44.400 kilo bushvlees op Brussels Airport aankomen. Deze illegale grondstof komt uit West- en Centraal-Afrika. Het vormt ernstige gezondheidsrisico's en draagt ​​bij aan de achteruitgang van de biodiversiteit. WWF roept de Belgische overheid en de luchtvaartsector op actief op te treden tegen dit fenomeen door de douanecontroles te versterken en het bewustzijn onder reizigers te vergroten.

 

Passagiers uit Centraal-Afrika en West-Afrika importeren regelmatig ‘bushmeat’ in de Europese Unie. Het wordt beschouwd als een delicatesse en wordt gezien als een teken van sociaal-economische voorspoed. Een studie van de FOD Volksgezondheid schat dat 44.400 kilo bushmeat elk jaar arriveert of passeert via Brussels Airport. De Europese Unie verbiedt bushmeat op haar grondgebied omdat het pathogenen kan bevatten en mogelijk risico's voor de menselijke gezondheid met zich meebrengt.

Bushmeat maakt bossen en savannes leeg

Het aantal wilde dieren neemt wereldwijd af als gevolg van de vernietiging van hun habitat en niet-duurzame jacht. Volgens het laatste Living Planet Report van WWF is de populatie gewervelde dieren sinds 1970 met 60% afgenomen. Jagen en eten van bushmeat leidt mogelijk tot lokaal uitsterven van wilde dieren. Het leidt tot lege bossen en savannes. Als gevolg hiervan verzwakt het ecosysteem en wordt het minder bestand tegen externe druk zoals klimaatverandering. De genetische tests die werden uitgevoerd tijdens de inbeslagnames op Brussels Airport tonen aan dat 55% van het bushmeat afkomstig is van huisdieren (vee, geiten en varkensvlees), 38% van beschermde soorten zoals pangolin, baviaan, antilopen, python, krokodil of varaan, 6% van de tests liet geen resultaten zien.

WWF roept op tot actie van de Belgische autoriteiten en de luchtvaartsector

Het wereldwijde luchtverkeer groeit elk jaar: + 6,4% in 2018 om 8,8 miljard passagiers te bereiken. Om voedselveiligheid en biodiversiteit te behouden, is het van vitaal belang om de luchtvaartsector te betrekken bij de strijd tegen de illegale invoer van bushmeat en bij de strijd tegen alle handel in wilde dieren en planten. De illegale handel in wilde dieren en plantensoorten is een van de tien meest winstgevende grensoverschrijdende misdaadsectoren ter wereld, samen met drugs, wapens, namaak en mensenhandel.

WWF roept op tot de ontwikkeling en implementatie van een nationaal actieplan om een ​​einde te maken aan deze illegale handel. Dit plan moet de nodige middelen bieden voor douane, politie en justitie: meer personeel en technische hulpmiddelen om de detectie van illegale producten te verbeteren. WWF roept ook de Belgische overheid en luchtvaartmaatschappijen op om de douanecontroles te versterken en reizigers te informeren over de risico's van de illegale handel in bushmeat voor de menselijke gezondheid en de Afrikaanse biodiversiteit.