7 tips voor duurzame feestdagen

7 tips voor duurzame feestdagen

Ho ho ho! De eindejaarsfeesten komen eraan - vaak een periode van overconsumptie. Maar wat als we dit jaar eens wat vroeger beginnen aan onze goede voornemens en de magie van de feesten duurzamer maken? Je hoeft hiervoor zeker niet alle verwennerijtjes op te geven die bij deze periode van het jaar horen. Het team van WWF-België heeft zeven ideeën verzameld waarmee jij een ‘groenere’ kerst kan beleven. Ben je er klaar voor? 

TIJDENS DE FEESTEN

maaltijden

Wat als je je kerstmaaltijd nu eens wat duurzamer zou maken? Je vleesverbruik minderen is bijvoorbeeld goed voor jezelf en voor de planeet. De vee-industrie alleen al veroorzaakt bijna 15% van alle menselijke broeikasgasuitstoot en vergt ruimte en enorme hoeveelheden water en voedsel. Met de eindejaarsfeesten komt daar nog een schepje bovenop. Gelukkig kunnen kleine aanpassingen de ecologische voetafdruk van de feestmaaltijden verkleinen: kies bijvoorbeeld voor lokale fairtradeproducten uit de korte keten en laat groenten een hoofdrol spelen in je menu. Nog niet overtuigd? Bekijk het duurzame feestmenu dat we samen met Amandine Poli uitwerkten in het kader van ons Eat4Change-project.

MET DE HELE FAMILIE Opnieuw verbinding zoeken met de natuur

De feestperiode is geknipt om tijd door te brengen met onze geliefden. Probeer tijdens je feesten een wandeling in het bos, op het platteland of in een park te plannen. In december kan je allerlei soorten vogels en kleine zoogdieren zien, zoals rode eekhoorns.

CADEAUTJES

Verkies kwaliteit boven kwantiteit

Bijna één volwassen Belg op vijf zegt dat hij of zij tijdens de feestperiode cadeaus krijgt die hij of zij niet wou of nooit zal gebruiken. Door minder cadeaus te kopen maar voor betere kwaliteit te kiezen, verminder je het risico op verspilling en bespaar je op je kerstbudget. Op voorhand lotjes trekken met je vrienden of familie om te bepalen wie voor wie een cadeautje koopt, is een goede oplossing om het plezier van geven te combineren met een redelijk budget.

HAAL je inpaktalent NAAR BOVEN

Er zijn verschillende manieren waarop je een papierberg kan vermijden wanneer jullie cadeautjes uitpakken. ‘Furoshiki’ is een traditionele Japanse methode waarbij je stof gebruikt om geschenken in te pakken en te vervoeren. Het is origineel, herbruikbaar en ook nog eens mooi! Voor de minder avontuurlijke inpakkers onder ons blijven krantenpapier, gerecycleerd papier of papier met een FSC-certificaat uitstekende opties. Het aanbod is enorm. Zo kan je je cadeaus op traditionele wijze inpakken zonder onze bossen te schaden.

GEEF immateriële cadeaus

Verminder de vraag naar materiële bronnen door een ervaring te schenken. Ga samen iets leuks doen of leg een bon voor een activiteit onder de boom!

STEUN WWF

Kom je inspiratie tekort? Geen zorgen, wij hebben een idee: schenk een symbolische adoptie van een gorilla, en steun zo WWF voor de feestdagen!

Of heb je misschien kinderen, neefjes of nichtjes die helemaal dol zijn op de natuur? Schrijf ze in voor de Rangerclub. Hij of zij krijgt vier keer per jaar het Rangerclubmagazine en kan deelnemen aan talloze activiteiten in de natuur!

KERSTVERSIERING

Zelfgemaakte versiering

Nu de dagen korter en grijzer worden, voelt het bijna als een noodzaak om je huis te versieren met lichtjes en fonkelende decoratie. Het goede nieuws? Je kan je decoratie makkelijk zelf maken. Wees gerust, je hoeft echt niet aan de slag met rolletjes wc-papier. Wel met gedroogde sinaasappelschijfjes, zuurstokken, dennenappels, wijnkurken ... Een leuke activiteit die goed is voor je portemonnee en voor het milieu!

Hieronder vind je alvast een recept voor zelfhardend deeg waarmee je mooie, witte decoratiestukken kan maken. Alles wat je nodig hebt, zijn deegvormen en enkele ingrediënten die je vast in je voorraadkast hebt staan.

Het recept:
1 glas maïszetmeel (zoals Maïzena)
2 glazen zuiveringszout
1 glas water

Meng alle ingrediënten in een steelpan en verwarm het mengsel op een laag vuur. Het zal dikker worden (zoals soezendeeg) tot het loskomt aan de zijkanten. Laat het daarna afkoelen en rol het dan uit met een deegroller. Snijd vormpjes uit met uitsteekvormen. Vergeet niet een gaatje te maken voor een touwtje om je creaties aan op te hangen. Laat ze tot slot minstens 48 uur drogen voor je ze afwerkt.

ONtdek wat wwf doet voor de natuur in belgië
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief