Fonds voor natuur bij ons, ronde twee: 46 projecten halen steun binnen

Fonds voor natuur bij ons, ronde twee: 46 projecten halen steun binnen

De eerste editie van Fonds voor natuur bij ons was een schot in de roos. Daarom sloegen WWF en BePlanet opnieuw de handen in elkaar. 46 lokale natuurprojecten krijgen elk tot 5.000 euro steun. Vandaag maken we bekend welke inspirerende initiatieven tot de winnaars behoren. En in dit artikel lichten we al een tipje van de sluier: maak kennis met vijf prachtige projecten voor de Belgische natuur! En het goede nieuws is dat ook jij mee kan doen!

Het gaat niet goed met de Belgische natuur: 95% ervan verkeert in slechte staat. We moeten nú ingrijpen – dat is waarom we Fonds voor natuur bij ons in het leven riepen. WWF heeft als kernopdracht om een wereld te bouwen waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Die toekomstvisie wordt enkel waarheid als zoveel mogelijk mensen een handje toesteken. Lokale, kleinschalige initiatieven van geëngageerde burgers zijn dus essentieel om onze natuur én ons welzijn te boosten. Het goede nieuws? Meer en meer mensen schieten samen in actie!

Zo'n burgerinitiatieven willen we absoluut aanmoedigen en financieel steunen. Daarom schreven we in 2021 de eerste editie van Fonds voor natuur bij ons uit, samen met BePlanet. Resultaat: 47 projecten kregen financiële steun. De tweede ronde mondde uit in 46 projecten die elk 2.500 tot 5.000 euro binnenhalen om de natuur te helpen.

Alle projecten hebben een concrete, positieve impact op de lokale natuur. Tegelijk blijven de inschrijvers ons verbazen met hun creativiteit! Van rivieropruimers over immersieve boerderijen tot revalidatiecentra voor wilde dieren: de projecten pakken een waaier aan milieu-uitdagingen aan in alle uithoeken van België.

Benieuwd? We vertellen je alvast over vijf initiatieven!

Sauvons Bambi – Terhulpen, Waals-Brabant

Thema: natuur en biodiversiteit

Sauvons Bambi in Terhulpen begeleidt vrijwilligers die met drones dieren opsporen in velden om ze te redden van maaimachines. Zo voorkomen ze dat wilde dieren zoals reekalfjes gewond raken of het leven laten door landbouwactiviteiten, en helpen ze natuurbeheerders om populaties (patrijzen, hazen ...) onder controle te houden. Hun innovatieve aanpak zet moderne technologie in om de lokale fauna te beschermen.

In 2023 hebben ze 834 reekalfjes van een wisse dood gered!

The Hedge – Bonheiden, Antwerpen 

Thema: natuur en biodiversiteit, droogte en klimaat, landbouw

The Hedge in Bonheiden gaat een bloemenhaag van 135 meter aanplanten. De haag vormt een gemengde, gevarieerde bloesemboog met inheemse soorten. Doel: de biodiversiteit stimuleren en een voortdurende voedselbron bieden voor bijtjes, andere insecten en vogels. Elk seizoen staat een ander deel van de haag in bloei. Het project speelt niet enkel een ecologische rol, maar maakt toekomstige generaties ook bewust van de natuur die hen omringt.

Le Chalet des Hirchons – Quaregnon, Bergen

Thema: natuur en biodiversiteit

Le Chalet des Hirchons is een erkend revalidatiecentrum voor wilde dieren. Het vangt gewonde en zieke egels op en verzorgt ze. Wanneer ze weer op de been zijn, zet het de diertjes opnieuw uit in hun natuurlijke leefgebied.

Tomorrow Lab: experimentele tuin – Naast, Soignies 

Thema: landbouw, droogte en klimaat

Tomorrow Lab in Naast wil twee grote, wilde poelen aanleggen om de lokale biodiversiteit een duwtje in de rug te geven. Zo willen ze leefgebieden creëren voor reigers, zilverreigers en amfibieën, en informatieve en bewustmakingsactiviteiten organiseren rond bijvoorbeeld bijen en waterzuivering. Hun pedagogische tuin is een dynamisch leercentrum voor natuurbehoud, en een culturele ontmoetingsplek met optredens, plantenbeurzen en aperitiefjes!

Pissenlit Dent de Lion – Frasnes-Lez-Anvaing, Henegouwen 

Thema: natuur en biodiversiteit, landbouw, vervuiling

Pissenlit Dent de Lion is een immersieve boerderij die iedereen uitnodigt om mee te werken. Van gepassioneerde buurtbewoners tot kinderen en personen met een handicap: jong en oud zijn welkom om deel te nemen aan de activiteiten en de natuurlijke landbouwcyclus van dichtbij te ontdekken. Van graan tot bord, van weidebeheer tot behoud van lokale soorten: dit project geeft de diversiteit en veerkracht van het lokale ecosysteem een boost.

Dit is maar een greep uit de projecten die tonen hoe geëngageerd en creatief Belgische natuurbeschermingsinitiatieven kunnen zijn. Met hun positieve impact en inclusieve aanpak banen ze de weg voor een toekomst waarin harmonie tussen mens en natuur altijd en overal het startpunt vormen.

Benieuwd naar de andere projecten die Fonds voor natuur bij ons steunt? Ontdek ze hier! Alle initiatieven die WWF steunt, zijn voortdurend op zoek naar extra – financiële of materiële – hulp. Wil jij de handen uit de mouwen steken voor de natuur of een gift doen? Surf dan naar de website van Fonds voor natuur bij ons.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief